Szkoła Podstawowa nr 2 im. kpt. W. Wysockiego w Bielsku Podlaskim

17-100 Bielsk Podlaski, ul. Wysockiego 6

tel. 85 730 24 08

Statystyki

  • Odwiedziło nas: 780872
  • Do końca roku: 228 dni
  • Do wakacji: 35 dni

Kartka z kalendarza

Kalendarium

Piątek, 2024-05-17

Imieniny: Brunony, Sławomira

"Święto chleba"

ŚWIĘTO CHLEBA 2012

W ramach kampanii „Tydzień Chleba na Zakwasie” organizowanej przez Fundację Dobre Życie uczniowie klasy VI naszej szkoły zorganizowali „Święto Chleba”. Cała społeczność szkolna  mogła spróbować wypieków domowych, np. chleba na zakwasie, drożdżowych bułeczek, zdrowych przekąsek – suszonych owoców. Uczniowie klasy szóstej opowiadali swoim młodszym kolegom,  w jaki sposób wspólnie z rodzicami lub dziadkami przygotowywali się do przedsięwzięcia (poszukiwali przepisów i piekli chleb). Prezentowali 12 zasad dobrego odżywiania i zachowania się przy stole. Przyniesione przez uczniów przepisy zostały udostępnione na stronie internetowej szkoły. Akcja cieszyła się olbrzymim zainteresowaniem całej społeczności szkolnej.

 

12 zasad zdrowego odżywiania dla uczniów -

 - według Instytutu Matki i Dziecka

  • Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem.
  • Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości.
  • Zawsze myj ręce przed posiłkiem.
  • Pięć posiłków w ciągu dnia jest na piątkę.
  • Jedz o stałych porach i nie spiesz się.
  • Mięso, jaja czy ryby – możesz wybierać.
  • Pamiętaj o kaszach, jedz chleb, nie bułeczki.
  • Dzień bez pięciu porcji świeżych warzyw,  owoców i soku to dzień stracony.
  • Posiłek obiadowy to zapas siły na aktywne popołudnie.
  • Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem.
  • Dobrą wodą gaś pragnienie.
  • Ruch bez ograniczeń, słodycze z umiarem.

 

ŚWIĘTO CHLEBA 2013

28.11.2013 został podsumowany projekt: „Chleb domem rodzinnym pachnący” w ramach tygodnia „Razowego chleba na zakwasie”.

Chcemy w ten sposób promować zdrowy styl życia wśród całej społeczności szkolnej, kultywować tradycje, uczyć dzieci samodzielności, wdrażać do pracy zespołowej i integrować szkolną społeczność. Uczniowie zebrali i usystematyzowali materiały na temat chleba i właściwego zachowania przy stole. Przygotowali gazetki tematyczne: „Od ziarenka do bochenka”, „Jak właściwie zachować się przy stole”, dekoracje i zakładki okolicznościowe. Wspólnie z rodzicami i dziadkami przygotowali produkty do degustacji – różne rodzaje pieczywa. Starsi uczniowie tego dnia opowiadali młodszym kolegom o zasadach dobrego zachowania przy stole. W degustacji wzięli udział uczniowie,  nauczyciele, pracownicy administracji i obsługi oraz rodzice. Wszyscy świetnie się bawili, a dorośli wymieniali przepisami.